Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2011 21:33 - Евтаназия
Автор: vladoangelov Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 9368 Коментари: 31 Гласове:
9

Последна промяна: 07.09.2011 23:32


Ти ще умреш. Това е неизбежната истина. Всички ще умрем. Въпросът е имаме ли право да изберем кога? Въпросът е... Кой притежава живота ти?
Познавате ли изключителната сила на инстинкта за самосъхранение? За да продължим да живеем, можем да съберем свръхчовешки сили, да се справим с непреодолими предизвикателства и да направим безкрайни компромиси. Преодоляваме почти всичко, просто за да продължим съществуването си. Това е заложено дълбоко в нас, в същността на човешката природа. И знаете ли колко и каква болка е необходима, за да победи този инстинкт? Помислете си за страдание с безкрайна сила, което никога не спира. Представете си да лежите 24 часа на ден, в тиха агония, без желание за нищо, и да наблюдавате как ставате все по-малко човек и все повече патладжан. Представете си това всеки ден. До края на живота ви. Знаете за какво ще мечтаете тогава. Знаете единствените думи, които ще изрекат сухите ви устни. "Сложи край. Убий ме." На това, вие казахте "Не". Казахте, че вашия бог иска тези хора да страдат. Надявам се един ден да успеете да го кажете в лицето на такъв човек...
Някак си винаги стигам до това, но пък вината не е моя. Омръзна ми да пиша за християни, но някак си всички аргументи срещу евтаназията са християнски. И е логично. Ако вярваш в бог, вярваш в безсмъртната душа. Вярваш в това, което пише в Библията. Не ми се губи време да търся, но някъде в Коринтяни се говореше нещо за това как човекът е храм на душата, божествеността или нещо такова, и ако той разруши храма, бог ще разруши него.(поправете ме, ако греша) Просто и ясно. Животът ти не е твой. Той е на Бог. Ти си на Бог. И той ще те накаже с вечност в ада ако убиеш или се самоубиеш. И логично, християните се обявяват против евтаназията. И я искат забранена.
Но защо по дяволите я искат забранена?
Първо, християните трябва да разберат, че не всички са християни. Хората от всички други религии, както и атеистите, не се интересуват какво пише в Библията. За всички останали, това е просто някаква книга. В нашите очи няма валидност и е глупаво цитати от нея да бъдат основната причина за забраната на каквото и да е. Със същия успех можете да цитирате тв програма. Та трябва ли наистина държавата ни да е устроена като някаква извратена теокрация? Трябва ли религиозните да отнемат правата на останалите? Трябва ли религиозността да владее държавността? Не ми харесва идеята. И за пръв път в живота ми, когато гледах дебата при отхвърлянето на законопроекта, се замислих да емигрирам.
И второ- защо трябва да забранявате нещо такова изобщо? Защо да няма възможност за евтаназия? Не искаш да се подлагаш- добре, чудесно. Да живееш е по-добре. Разбирам защо евтаназията е неморална за вас, разбирам и че искате да спасите някого. Намеренията ви са добри. Но вие най-добре знаете кой път точно е осеян с такива намерения. Това, което считате за неморално и грешно, ще съществува около вас. Трябва да приемете, че дори вашия бог иска това. Злото и страданието са тук, за да ни изпитат и научат, нали?  Всичко е част от големия план на Бог. А моралът ви има каквато и да е стойност само и единствено когато нещо му се противопоставя. Ако няма какво да ви подложи на изпитание, тогава няма да сtе силноволеви създания, отхвърлящи изкушението в знак на обич към своя бог, ще сте просто някакви си същества там, които правят единствено нещата, които могат да правят, поради липса на алтернатива. Ако няма изкушения, волята също няма смисъл. Свободната воля и избора. Защо ги искате унищожени? Да нямаш грехове, не би значело нищо, ако така или иначе нямаш възможността да ги извършиш. Оставете изкушенията да съществуват. Просто не им се отдавайте. Или се страхувате?
Стига християнщини сега.
Ако нямаш бог, животът е твой. Животът ти принадлежи на теб. И имаш избор не само как да го живееш, но и как и кога да спреш. И когато дойде етап, в който надеждата умре, животът спре да е низ от възможности и се превърне в безкраен ад, смятам, че всеки трябва да има избор кога и как  да сложи край.
Чувствайте се поканени за мъничък дебат по темата. Ще ми е интересно да чуя неидиотски аргумент "срещу".








Гласувай:
9



1. анонимен - 100% съгласен с теб!
08.09.2011 07:44
100% съгласен с теб!
цитирай
2. blindd - ...
13.09.2011 21:03
Без да се загубвам в големи подробности само ще спомена, че точно тази религия, която обвинявате за забраната на евтаназията е съхранила не само нашата нация. Казаното от мен, надявам се не ме обявява против изложените в текста аргументи, но все пак са нужни леки ограничения. Никой не би допуснал, а и не би искал да бъде допуснато - всеки, на когото му се стори, че това е края да натиска бутончето.
цитирай
3. vladoangelov - ...
13.09.2011 21:34
Здравей. Ако те срещна някъде, няма да ти говоря на вие. Да опитаме на ти и тук, става ли?

Та, доколко християнството се отразява положително на нациите, е по-спорен въпрос, отколкото мислиш. През цялото средновековие, изкуство, което не е християнско, не е допускано. А за наука изобщо не може да става въпрос. "Невежеството е блаженство". Дали това унищожаване на духа на човешкия прогрес е адекватна цена, за да има нещо, което да ни разграничава от отоманите, прецени сама.
Обвинявам тази религия, защото тя изиграва силна роля, където става въпрос за евтаназия. Другата явна причина е икономическата. Финансовите загуби, ако тези хора умрат по-рано. Лекарствата трябва да се продават, нали? И животът и страданието нямат значение тук.
Разбира се, че са нужни мерки, за да не натисква всеки бутончето. Не леки мерки, а драконовски. В Швейцария не можеш да се подложиш на евтаназия, преди психолог да определи дали нямаш някакви отклонения. Депресивните и изобщо хората с психологически проблеми биват отхвърляни. В законопроекта на Корнезов беше предвидено не само това- той искаше евтаназията да е опция само и единствено за терминалноболните. Какви мерки повече?
Когато си с ума си, трябва да можеш да решиш, нали? Твоят живот.
цитирай
4. blindd - ...
13.09.2011 23:21
Може би не съм достатъчно културна, но все пак нека поясня, че не визирах пряко и само теб, а и съгласните с теб.
За положителното отразяване на християнството - никъде не посочвам, че говоря за `сляпа вяра` и разграничаване на добро и зло според каноните. Не се отнася и за изкуството, което споменаваш.Дали съм толкова невежа, колкото смяташ няма как да разбера.
Кажи ми едно място, където икономиката и финансирането не са замесени.И стигаме отново до това че друг взима решение вместо теб - не Бог, а психолог!
цитирай
5. vladoangelov - ...
13.09.2011 23:49
А за какво говориш? Обясни ми.

И не твърдя, че си невежа- не те познавам.

Колкото до това, че психологът взима решение вместо теб- грешиш. Психологът може да ти откаже избора, ако прецени, че той е базиран на болест, а не на свободната ти воля. Това не би било избор, така или иначе.
цитирай
6. blindd - ...
14.09.2011 00:06
"Невежеството е блаженство"

Понеже пожела да говорях с факти - първият, за който се сещам е скритото християнство или така нареченото криптохристиянство.Говоря за периода на османско робство(което някой автори смело отричат да е съществувало, но това няма общо с темата).Запазвайки вярата си, българите са се предпазили от претопяването с другите народи.
цитирай
7. vladoangelov - ...
14.09.2011 00:26
Съществувало е, но не е робство. Добре съм запознат с авторите, които го отричат, и те в никакъв случаи не твърдят, че не става въпрос за време, изпълнено с насилие, дискриминация и изобщо ужасяващи неща. Но не може да бъде наречено робство, просто защото робството е нещо друго. Но да, няма общо с темата.

Не целя да те дразня, но когато някой каже "първото, за което се сещам", то това е единственото, за което се сеща.

Искаш да кажеш от претопяване в османците. От претопяване в останалата рая не ни предпазва по никакъв начин. Всъщност доста се гърцизираме, докато не си създаваме църква и училища. И все пак не отричам, че християнството помага за това. За запазването на един народ през средновековието той е трябвало да се различава от останалите. Сега, колкото повече се различаваме, толкова повече се мразим. И тази вяра, пък и религиозността изобщо, ни е отнела ужасно много, продължава да ни отнема и днес. И ми се струва глупаво, да се чувствам благодарен за едното нещо, което определят като позитивно.
цитирай
8. blindd - ...
14.09.2011 01:10
Е уверявам ти, че съм достатючно компетентна да ти дам и други примери, но те биха доказали същото и е излишно. Това което съм искала да кажа, съм го казала. Ако всичко става с построяване на църкви и училища-църковни, то отново вярата е водеща и твоето отричане губи доводите си.
цитирай
9. vladoangelov - ...
14.09.2011 01:23
Не ми слагай думи в устата, и моля те, чети малко по внимателно.

Не искам други примери за това, че християнстовото помага за запазването на...българщината(не можем да кажем нация, защото тогава нации няма). Искам други примери за нещо положително в християнството. Защото мога да ти дам доста негативни.

* училищата не са църковни. Църковни(килийни) има много по-рано, но понеже са напълно неадекватни и не дават никакви знания, все повече българи пращат децата си да учат в гръцки училища. Затова българите решават да си направят и те светски училища, та да не се гърцизира следващото поколение. Първо елино-български, после взаймни и така нататък. Нищо общо с църквата нямат.
цитирай
10. vladoangelov - ...
14.09.2011 01:28
А темата ми беше за евтаназията...
цитирай
11. ignite - ...
15.09.2011 13:41
Винаги съм си мислела че е по-добре да се самоубиеш, отколкото да караш някой друг да ти върши тази услуга. Но ако си толкова... ъм... "прецакан", че да не можеш да се движиш и да няма възгледи за подобрение... тогава съм "за"(но само тогава).
цитирай
12. vladoangelov - ...
15.09.2011 14:59
Напълно си права. Просто не винаги е възможно да се справиш сам.
цитирай
13. blindd - ...
17.09.2011 20:55
И какъв човек трябва да си, за да отнемеш живота на някого? Без значение дали той го иска или не. Не си му дал живот, кой ти позволява да му го взимаш? Няма общо с религията, а с човешката природа.
цитирай
14. vladoangelov - ...
17.09.2011 21:31
Смяташ, че природата не убива, така ли? Съзнаваш ли колко нелепо звучи това?

Общото с религията ти го обясних- срещу законопроекта се обявиха 15 организации. Все дълбоко християнски. Християнската гледна точка забранява евтаназията. Това е.

Кой позволява да отнемаш живот? Този, на когото е живота, по дяволите! Той е притежателя и единствения съдник, той определя. И да се съгласиш да изпълниш желанието му, въпреки всичко, е акт на изключителен хуманизъм. Та какъв човек- изключителен. Какъвто беше Джак Кеворкян, например.

Стой обратния въпрос- какъв човек би гледал нечие страдание, би стоял безучастно, за да запази собствената си кожа и да продължи да се чувства "добър", докато страдащия умира с месеци в агония?

Когато надеждата умре и изгние, както вашия Бог, човек би трябвало да може да реши. Коя си ти, та да отнемаш свободата?

Търсенето на неидиотски аргумент "против" продължава.
цитирай
15. blindd - ...
18.09.2011 00:42
Природата създава и убива, остави тази религия.Атеист си, а поставяш нещата не като такъв.Нали хората бяха равни, кой е толкова велик да внася ред и да спасява.Твърдиш, че Месия няма, а се опитваш да създадеш такива.

Не представяй нещата така, всеки би се опитал да направи всичко възможно, за да спре болката на скъп за него човек.Не заставам зад мнението за бъде отменена и забранена,но кой ще реши дали страдаш достатъчно, за да ти помогнат така? Отново някой друг............
цитирай
16. vladoangelov - ....
18.09.2011 00:57
Защо трябва отново да споменавам това? Религията има място тук, само защото официално се обявява против.

През живота си не съм казвал, че хората са равни. Това са комунистите, не атеистите. Хората изобщо не са равни, освен в смъртта. А да помогнеш на някого не те прави месия. Хората имат различни способности. Някой могат да ти помогнат да продължиш да живееш, други могат да ти помогнат да спреш. Нищо отвъд това. Но определено изисква сила на волята, за да можеш да извършиш евтаназия. Това е всичко, което казвам.

Евтаназията по принцип е за тези, които не могат да се самоубият. За терминалноболните. Всеки, който не страда от клинична депресия или някакво мозъчнодегенеративно заболяване, може да се подложи на евтаназия. А другите не могат, защото вече е минал моментът в който са човешки същества и нямат способността да вземат свободни решения. Не става въпрос за това колко точно страдаш. Само за това дали можеш да решиш. А този казус може да се реши с подписването на един документ, подобен на тези за даряване на органи след смъртта или за изкуствено поддържане на живота- "Ако загубя способността да решавам , аз искам/не искам да се подложа на евтаназия". Има цялата свобода на света в това...

цитирай
17. voxpop - vladoangelov
19.09.2011 12:06
като човек, "преживял" клинична смърт, мога да кажа, че не ме е страх от смъртта, че тя е само един преход към нещо невероятно фантастично, което никой жив не може да си представи и в най-развинтеното си въображение. Ако хората знаеха и не бяха възпирани по някакъв начин, те щяха масово да се самоубиват. Ако нещо ги "държи" в света, това е или картината на адските мъки за вечни времена, ако извършат смъртния грях на самоубийството, за който няма покаяние след смъртта - това, ако са вярващи християни; или, че след смъртта си ще изчезнат напълно в небитието, ако са атеисти. Което впрочем също е въпрос на вяра, защото все още няма неопровержими научни доказателства в защита на едната от двете тези:)
Виж, японците са друга бира, но ние сме много далеч от тях!

цитирай
18. vladoangelov - ...
19.09.2011 12:32
Щом искаш да вярваш в халюцинациите, които си преживял, когато до мозъка ти не е достигал достатъчно кислород- добре, това си е твоя работа.
Представата ти за атеизма и изводите, които вадиш от идеята, ми се струват погрешни. Вече доста хора са ме питали" И ако няма Бог и така или иначе всичко ще свърши, защо направо не се самоубиеш?". Защото оценявам живота си. И точно защото някой ден ще умра, този живот има смисъл. И всеки момент е специален. А аз, като притежател на собствения си живот, имам право да го изживея както искам. Разбираш ли какво имам предвид?

Ако атеизмът е вяра, то да не играеш футбол е спорт.
цитирай
19. maxine - Имам въпрос
02.10.2011 01:27
Аз имам един въпрос към теб. Дори и да е глупав. Не е точно за конкретната тема, а въз основа на тези, които прочетох от теб. Да, заинтригуваме мнението ти. Може би до голяма степен то съвпада с моето собствено.
Та... защо пишеш за религия? или защо тя е като трън за теб, след като ти не я следваш и няма начин да я промениш?
Успех иначе, кефиш.
цитирай
20. vladoangelov - ...
08.10.2011 22:06
Ако отново имаш личен въпрос, нека да е на лично съобщение, става ли?

Религията не е единственото нещо, което ми е "трън". Глупостта и предразсъдиците са, като цяло. А защо говоря за религия? Защото е проблем. Християнството, исляма и юдаизма не са толкова различни от тоталитарните режими. Единствената разлика е, че повечето хора наоколо не са фашисти/комунисти/националсоциалисти. Ако бяха, щях да пиша първо за това...
Дали е загубена кауза? Разбира се. Ама е кауза, така или иначе...

Благодаря.
цитирай
21. blindd - ...
12.10.2011 04:00
От кога религията стана глупост и предрасъдък? Тоталитарните режими са едно, вярата на хората друго.
цитирай
22. vladoangelov - ...
12.10.2011 09:10
Откакто я има. Религията се ражда като отговор на незнанието ни. Не знам какво е, откъде идва и защо е тук- значи Бог го е направил. Религията е най-изключителната форма на невежество. Религията е ученик, който повтаря грешния си отговор пред учителя и настоява, че е прав. Религията е да отхвърлиш всички предизвикателства пред интелекта ни, просто да изключиш ума си и да кажеш "Бог го направи".

Предразсъдък е, защото действа като такъв. Това няма нужда да го обяснявам, предполагам.

Тоталитарните режими...да вземем Съветския съюз. Голяма група хора, които имат идея. И са напълно, ама напълно сигурни. Ще направят каквото и да е, за да защитят тази идея. Ще жертват каквото и да е, за да я постигнат. Издигат лидера си в култ. Всеки, който не мисли като тях, става техен враг. Враговете трябва да бъдат унищожавани. Всяка дума срещу режима е... наказуема. А за свобода изобщо не може да става и дума-имаш толкова права, колкото кажат, че имаш. Е... къде е разликата?
(не искам да умаловажавам страданието на хората, страдали под които и да е политически режим. Ако такива четат и съм ви засегнал- извинете ме. Целя само да съпоставя това със страдалите под друг режим-от Галилей до Уалид Хосейни)
цитирай
23. roy - Владо, харесва ми начинът ти на о...
15.10.2011 02:18
Владо,харесва ми начинът ти на обосновка.Но не разбирам дали според теб отричаш вярата изобщо.Дали според теб човек трябва да вярва в нещо?В какво?И на какво основание?Трябва ли да търси доказателства за вярата си и доколко?Мисля ,че един суперкомпютър е перфектен логик и може да решава нерешими за човешкия ум задачи,но това не го прави човек.Вярата ,че нетрябва да вярваш е религия.
Между другото,ако не играеш футбол, дейността ти може да е всичко друго включително и спорт.Особено ако неиграейки футбол играеш хокей например.
цитирай
24. vladoangelov - ...
15.10.2011 10:44
Не, не ме разбирай погрешно. Човек има право да вярва, може да вярва, има хора, които имат нужда да вярват и не могат иначе. Въпрос на избор. Това, което не трябва да правят, е да обръщат вярата си така, че да заприлича на наука. И определено не трябва да я наместват в начина, по който управляваме страната си.

Няма смисъл да търсят доказателства. Няма да намерят нищо. Защото вярата е просто вяра. Тя не е базирана на реалността, а на човешките нужди. Искаме да се чувстваме сигурни и защитени, а света е хаос. Трябвали са ни богове, за да опростят света и за да ни пазят. Затова сме ги сътворили. Вярата е рационализацията, от която много хора имат нужда. Но не е истина. И проблемът идва, когато започнат да вземат решения според нея, когато започнат да оправдават постъпките си според нея. И особено когато я налагат на останалите. С тази част имам проблем, тази част е, която ме притеснява. Хора сме, имаме нужда да се чувстваме спокойни и сигурни- разбирам това. Вярвайте си. Но само толкова...

Мисълта(не вярата), че Вселената няма и няма нужда от създател, не е религия. Защото е само едно отрицание и защото е мисъл. В тази връзка- разликата между атеиста и вярващия е, че единия би могъл да промени мнението си, когато му представят доказателства. Другият ще защити нуждата си.... Едното е мисъл, другото е вяра.
цитирай
25. roy - Като един здраво стъпил на земята ...
21.10.2011 18:59
Като един здраво стъпил на земята човек с достатъчно потенциал,аз се съгласявам с теб просто защото си прав.И въпреки това,въпреки високото ниво на информираност и високо ниво на аналитичност на човешкия ум, което развитието на човечеството ни отрежда,ние сме си преди всичко хора.Да, трябва да сме запознати с обективността, с фактите и логически достигнали до обективни и вярни съждения - ние никога не бива да се надценяваме и да пренебрегваме по природа слабата ни същност.Защото осъзнавайки ,че сме слаби ние ставаме по-силни.За мен човек без вяра(не говоря за догмите),тази личната,тази, която облагородава,тази която те прави добър защото вярваш че каквото вършиш такова ще получиш - такъв човек за мен е празен,сив,нещастен и обречен на душевно страдание.Духовността на човек има нужда от вярата за да живее.Духовността ни прави хора.Одухотвореността на даден човешки индивид предизвиква чувството любов.Одухотвореността е най-ценното ,което всеки човек трябва да притежава и да пази,защото само чрез нея човек може да бъде щастлив и пълноценен.Поздрави!
цитирай
26. vladoangelov - ...
29.10.2011 17:05
Здравей!

Разбирам какво казваш. И си прав....поне за мнозинството от хората. Но само в моите очи ли това е отвратително? Вярваме, че каквото направим, такова ще ни се върне, че ще бъдем наказани или възнаградени според делата си, и затова правим "добро". Виждам само прагматична сделка, размяна, покупко-продажба... никакъв морал.

Знаеш ли кого бих нарекъл одухотворен? Християнин, които отива в ада, които жертва душата си в името на справедлива, достойна кауза. Не съм чувал за такъв християнин...

цитирай
27. roy - Владо, според мен ние никога не т...
26.11.2011 12:30
Владо, според мен ние никога не трябва да забравяме ,че сме хора и всичко човешко и животинско не ни е чуждо.Моралът,човешката интерпретация за тази категория не бива да изключва формата на замяната и отплатата.Ние всички сме зависими един от друг - човекът е стадно животно.Моралът като цялостно и всеобхватно състояние на духа винаги ще е недостижимо за всеки човек.Мерилото за морал може да е само и единствино страстта и волята която ние прилагаме в стремежа си към идеалния моралист.Издигането на каквото и да било в култ го превръща в обект на религия,а ние точно това не отчитаме за правилно,нали?Това за Християнина - нека не бъркаме саможертвата с глупостта.
цитирай
28. анонимен - краска для джинс купить
29.10.2012 03:23
Уважаемые господа!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://seksotur.ru/user/axiormaexarie/>бижутерия из глины своими руками </a> платья для подростков <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#интернет-магазин-сток-детской-одежды»>интернет магазин сток детской одежды</a> каталог одежды белья <a href=http://mf-center.ru/user/Thourneower/>китайская детская одежда интернет магазин </a> магазин распродаж обуви ... Удачи Всем!
-====-
Discount - <a href=http://kamagra100.blog.hr/#Kamagra-100mg-sildenafil-citrate-soft»>Kamagra 100mg sildenafil citrate soft</a> - Online pharmacy Cheap Kamagra Buy :.Kamagra nebenwirkungen .: Discount == <a href=http://100mg-kamagra.blog.hr/>Super Kamagra us </a> - what is Kamagra Oral Jelly
цитирай
29. анонимен - брендовая итальянская одежда интернет магазин
01.11.2012 09:00
Как дела?Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://fan-orange.ru/user/skemnelve/>купить сумку пума </a> майки и футболки <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#юбка-карандаш-купить»>юбка карандаш купить</a> фурнитура для бижутерии украина <a href=http://rap-dvor.ru/user/ideazibre/>интернет магазин одежды н м </a> брюки капри ... Успехов Вам!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-now-online.blog.hr/>Kamagra online shop UK </a> - Indian importers of Kamagra : mhra kamagra : Discount for re 5 7 % <a href=http://erste-kamagra100mg.webstarts.com/>Kamagra Oral Jelly 100mg get ajanta pharma </a> - Kamagra tablets in India
цитирай
30. анонимен - одежда в розницу интернет магазин
03.11.2012 18:57
Привет Всем!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://kinotop.ge/index.php?subaction=userinfo&user=drembecosmort>платья короткие цены </a> выкройки платьев бурда <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>купить джинсы турция </a> платье сшить быстро <a href=http://resurs.mruo.ru/user/VETBATSCREAKS/>купить куртку м65 </a> купить платье в николаеве ... Успехов Вам!
-====-
Discount for Christmas - <a href=http://buy-kamagra.blog.hr/>Kamagra 100mg usa silagra </a> - Kamagra lowest price direct from India :.kamagra pill web tv .: Discount for Christmas 7 5 % == <a href=http://kamagra-100mg-online.blog.hr/>fast Kamagra certified Online pharmacy </a> - Buying Generic Kamagra Cheapest online sellers
цитирай
31. анонимен - купить красивое платье большого размера
04.11.2012 02:48
Здраствуйте!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://win-world.ru/user/Pleatmemy/>кожаные женские сумки </a> купить мужскую обувь <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#интернет-магазин-одежды-в-уральске»>интернет магазин одежды в уральске</a> сумки интернет магазин распродажа <a href=http://www.ulinkback.com/members/forums/member.php?action=profile&uid=110489>ювелирная бижутерия бриллианит </a> куртки мужские зимние ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://cialis-tadalafil.webstarts.com/>Buy Kamagra pay with paypal </a> - Kamagra mail order Cheap : Kamagra tablets dosage : Discount for re 5 7 % <a href=http://info-kamagra.com/>Cheap Kamagra what kind of pill is this </a> - generic kamagra overnight shipping
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vladoangelov
Категория: Други
Прочетен: 47919
Постинги: 8
Коментари: 123
Гласове: 185
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол